Skip to main content

Κατά Βερνάρδον Ευαγγέλιον.

Ξαφνικά, σαν κάποια μοίρα ιατρική να με είχε εγχειρήσει απο μιά παλιά τυφλότητα με μεγάλα άμεσα αποτελέσματα, σηκώνω το κεφάλι μου απο την ανώνυμη ζωή μου προς την σαφή γνώση του Τρόπου που υπάρχω.
Και βλέπω ότι όλα όσα έχω σκεφτεί, όλα όσα έχω υπάρξει, είναι ένα είδος απάτης και τρέλας. Σαστίζω με όσα κατάφερα να μην δω.
Ξαφνιάζομαι με ότι υπήρξα και βλέπω ότι τελικά δεν είμαι.

Κοιτάζω, σαν μιαν απέραντη έκταση που την φωτίζει ο ήλιος διαπερνώντας τα σύννεφα, την περασμένη ζωή μου. Και διαπιστώνω, με ένα μεταφυσικό σάστισμα, πως οι πιο σίγουρες κινήσεις μου, οι πιο σαφείς ιδέες μου και τα πιο λογικά μου σχέδια, δεν ήταν τελικά παρά εγγενής μέθη, φυσική τρέλα, μεγάλη άγνοια.
Ούτε κάν έπαιζα κάποιον ρόλο. Οι άλλοι τον έπαιζαν για μένα.
Υπήρξα, όχι ο ηθοποιός, αλλά οι κινήσεις του.

Όλα όσα έχω κάνει, σκεφτεί, υπάρξει, είναι ένα άθροισμα υποταγών ή ένα ψεύτικο ον που το θεώρησα δικό μου, γιατί ενήργησα με κατεύθυνση από αυτό προς τα έξω, ή ανάλογα με το βάρος των περιστάσεων που υπέθετα πως ήταν ο αέρας που ανέπνεα.
Είμαι, αυτή τη στιγμή που βλέπω, ένας άνθρωπος αιφνίδια μόνος του, που ανακαλύπτει πως είναι εξόριστος στο μέρος όπου υπήρξε πάντα πολίτης.
Στα πιο μύχια της σκέψης μου δεν υπήρξα εγώ.

Μου 'ρχεται ένας σαρκαστικός τρόμος για τη ζωή, μια αποθάρρυνση που υπερβαίνει τα όρια της συνειδητής μου προσωπικότητας. Γνωρίζω πως δεν υπήρξα παρά λάθος και πλάνη, πως ποτέ δεν έζησα, πως υπήρξα μόνο γιατί γέμισα χρόνο με συνείδηση και σκέψη. Και η αίσθησή μου για μένα είναι σαν την αίσθηση κάποιου που ξυπνά μετά από έναν ύπνο γεμάτο πραγματικά όνειρα ή κάποιου που απελευθερώθηκε, από έναν σεισμό, απο το λίγο φώς του κελιού στο οποίο ήταν συνηθισμένος.

Με βαραίνει, πραγματικά με βαραίνει, σαν καταδίκη άγνωστη ακόμη, αυτή η αιφνίδια έννοια της αληθινής ατομικότητάς μου, αυτής που πέρασε τον καιρό της ταξιδεύοντας διαρκώς σε υπνηλία ανάμεσα σ' αυτό που αισθανόταν και σ' αυτό που έβλεπε.

Είναι τόσο δύσκολο να περιγράψουμε αυτό που αισθανόμαστε όταν αισθανόμαστε ότι υπάρχουμε πραγματικά, και ότι η ψυχή είναι μια πραγματική οντότητα, που δεν ξέρω με ποιές ανθρώπινες λέξεις θα μπορούσα να το κάνω. Δεν ξέρω αν έχω πυρετό, όπως αισθάνομαι, ή έπαψα να έχω τον πυρετό αυτού που κοιμάται τη ζωή. Ναι, επαναλαμβάνω, είμαι σαν ένας ταξιδιώτης που ξαφνικά βρίσκεται σε μια ξένη πόλη χωρίς να γνωρίζει πώς έφτασε εκεί. Και μου έρχονται στο νου αυτοί που χάνουν τη μνήμη τους, και είναι άλλοι για πολύ καιρό.
Υπήρξα άλλος για πολύ καιρό - από τη γέννηση και τη συνείδηση - και ξυπνάω τώρα στη μέση της γέφυρας, σκυμμένος πάνω απ' το ποτάμι, και ξέροντας ότι υπάρχω με μεγαλύτερη βεβαιότητα απ' ότι μέχρι τώρα. Αλλά η πόληη μου είναι άγνωστη, οι δρόμοοι καινούργιοι, και το κακό χωρίς θεραπεία. Περιμένω λοιπόν, σκυμμένος πάνω από τη γέφυρα, να μου περάσει η αλήθεια, και να ξαναβρεθώ μηδαμινός και πλασματικός, ευφυής και φυσιολογικός.

Ήταν μονάχα μια στιγμή, και πέρασε.
Βλέπω ήδη τα έπιπλα που με περιβάλλουν, τα σχέδια της παλιάς ταπετσαρίας στους τοίχους, τον ήλιο μέσ' από τα σκονισμένα παράθυρα. Είδα την αλήθεια για μια στιγμή. Ήμουν μια στιγμή, με τη συνείδηση, αυτό που οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι με τη ζωή. Θυμάμαι τις πράξεις και τα λόγια τους, και δεν ξέρω αν δεν νίκησαν κι αυτοί επίσης τον πειρασμό του Δαιμονίου της Πραγματικότητας. Αγνοώ τον εαυτό μου είναι ζώ. Δεν γνωρίζω καλά τον εαυτό μου είναι σκέφτομαι. Γνωρίζω τον εαυτό μου, ξαφνικά, όπως αυτή την καθαρτήρια στιγμή, είναι αποκτώ αίφνης την έννοια της προσωπικής μονάδας, της μαγικής λέξης της ψυχής. Αλλά αυτό το ξαφνικό φως πυρπολεί τα πάντα, καταστρέφει τα πάντα. Μας αφήνει γυμνούς, ακόμα και από τους εαυτούς μας.

Ήταν μόνο μια στιγμή, και με είδα.
Έπειτα, δεν ξέρω να πω καν τι έγινα.
Και τελικά, νυστάζω γιατί, δεν ξέρω γιατί, νομίζω πως το νόημα όλων αυτών, είναι ο Ύπνος.


Μπερνάντο Σοάρες (Φερνάντο Πεσόα) - Το Βιβλίο της Ανησυχίας.


Comments

Anonymous said…
Πολύ παρλαπίπα για τρεις αράδες νόημα. Τον φαντάζομαι, να γεμίζει τις σελίδες ανήσυχα.
Είναι που τέτοιες σαστισμένες ασυναρτησίες διάβαζα κι εγώ μικρή, βλέπεις, και δεν καταλάβαινα τίποτα. Όχι πια.
Dunno, ίσως να έχω μια απέχθεια στα κατ'ονομασμένα, γενικώς.

"Πωλείται δίτομη μεταφρασμένη επιφώτιση σε οίκο εκδοχής. Αποκλειστική εισαγωγή, προσιτές τιμές."

-Σας ευχαριστώ.
-Να μας ξανάρθετε.
-Καληνύχτα σας.
Godot said…
Ευχαριστώ πολύ για την εμπεριστατωμένη σας άποψη.
Όμως δεν την ζήτησε κανείς νομίζω και γιατί να μας αφορά η κυνική σας εξυπνακίστικη κριτική;
Η κλασσική αντίδραση του ελληναρά πάλι έτσι; "πολύ παρλαπίπα για τρείς αράδες νόημα".
Πολύ καλά κάνατε και γράψατε αυτό το σχόλιο. Ορίζετε τον πήχυ της πλειοψηφίας του ελληνικού αναγνωστικού κοινού, και του βαθμού πρόσληψής του.

Θα πρότεινα, αντι να κριτικάρετε από βάθρου - που ούτως ή άλλως κανείς δεν σας τοποθέτησε εκεί - να δημιουργήσετε εσείς τρείς αράδες νόημα.
Δικό σας.

Ίσως, λέω ίσως, κατά την διαδικασία να ανακαλύψετε αυτό που κάποιοι ονομάζουν σεβασμό στην δουλειά κάποιου.

Καλη Νύχτα και σε σας - ευχή που σας αρμόζει τόσο.

Popular posts from this blog

Ημερολόγιο Μακάριναξερα

Μο να σου παίξω μια στην τσεφαλή, τσε ετσά μη με ξανοίζεις!
Μούσκαρε!
Μέσα θε να με πας; Ε, Νά μου!Ωραία χρονική στιγμή δεν "έτυχε" το επεισοδιο στα Ζωνιανά;
Με την εξωτερική πολιτική να χάνει με 4-0 στο 15',
Με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας και την "αναγέννηση" άντε πόρτας,
Με το ασφαλιστικό να σχεδιάζεται σαν tatoo στην πλάτη μας (με κοπίδι),
Με την Βουλή να είναι μπάχαλο,
Με την τροπολογία που δίνει εκτάκτως (ξανά) 900 εκατομμύρια ευρώ στους δικαστικούς (χτες βράδυ ξανα-πέρασε αυτό - ενώ εσύ κοιμόσουν).
Με την ΝΔ να προσπαθεί να δέσει τα κορδόνια της,
Με το πετρέλαιο λίιιιγο πριν τα 100.

"Έτυχε" κι αυτό:
Να πάνε οι μπάτσοι - χωρίς ούτε οι ίδιοι να το ξέρουν - στα Ζωνιανά ("αυτοί" το ήξεραν όμως) και να φεύγουν κάι κάι κάι....
(Μουσικό Διάλειμμα: είσαι σκέτο παρακράτος (δις), και προβοκατόρισσαααα, για αυτό σε χωρισααααααα.....)
η κυβέρνηση να βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο στέλνοντας καμια 200αριά Μπρους Γουίλλις στην περιοχή - σε ζωνταν…

5. Κινητή Άμμος.

1. Ντεσπεράντος με στραβό καλαμάκι.
2. Ένα Βελούδινο Πρωϊνό. 3. Όλα Τα Όμορφα, Άλογα.
4. I'm in parties
Ο Μπερτόδουλος, τα έφτιαξε με τη χοντρή!.
Αυτό κι αν είναι είδηση. Θα μου μείνει αιώνια απορία πώς συννενοήθηκαν για κάτι τέτοιο. Τι έγινε εκείνο το βράδυ στης χοντρής Στέλλας. Ή Αλεξάνδρα την έλεγαν; Η Μάρα με εμένα ήταν η φυσική κατάληξη των πραγμάτων αλλά το παρελθόν μας ήταν κλειδωμένο. Τίποτα δεν έμπαινε εκεί. Μπετόν αρμέ. Όλοι ανακουφίστηκαν με το happy end του έργου μας, την συλληπηθήκαν για τον χαμό του Φίφη - ποιός χέστηκε, και ο προβολέας γύρισε τελικά στον Μπερτόδουλο και την μόνη φορά που τον βλέπαμε με γυναίκα. Την προηγούμενη φορά, τον είχε συνοδεύσει ο πατέρας του. Συνοδός. Μία στο στρατόπεδο και μερικές στο σπίτι.Έτσι τον έκανε άντρα. Χωρίς κόπο. Άνεσις. Η χοντρή έμεινε έγκυος από έναν Κώστα που μου είχε φτιάξει κάποτε τη μηχανή στο Νέο Κόσμο, και θεώρησε έξυπνο να το φορτώσει στον Μπερτόδουλο, που του άλλαξε η ζωή σε δεκαπέντε δεύτερα και αποφάσισε ακαριαία να πεί ν…

3. Όλα Τα Όμορφα, Άλογα.

1. Ντεσπεράντος με στραβό καλαμάκι.
2. Ένα Βελούδινο Πρωϊνό.

Ήταν 6.30 και το ράδιο έλεγε ειδήσεις. Το έκλεισα φοβούμενος μη μας ακούσω κι εμάς εκεί. Το παλιό πικάπ είχε ένα δίσκο πάνω, ξεχασμένο ποιός ξέρει από πότε. Όλη μου την περιέργεια την έριξα εκεί για να μη σκοντάψει πάνω της. Σήκωσα το παλιό καπάκι που κόλαγε, πάτησα το παλιό φιλντισένιο κουμπί και έβαλα τη βελόνα πάνω. Το μπλέ κέντρο με τα μαύρα γράμματα άρχισε να γυρνάει. Ξέχασα πως διαβάζουν δίσκο που γυρνάει αλλά το Anita O'Day ήταν εμφανές μέχρι οι στροφές να γίνουν 78. Οι τρομπέτες έπαιξαν τη σύντομη εισαγωγή και άρχισε η παλιά κυρία - αν και λεπτή - να τραγουδάει.
...His wife then draped herself in black / That showed her figure fine / Then she cussed him out / The two-faced guy / No insurance could she find! / And her tears flowed like wine / Yes her tears flowed like wine.....
Η Μάρα γύρισε ήρεμα κοίταζε το πικαπ και τα μάτια της γέμισαν εικόνες.
-Αυτό άκουγε η μαμά μου στα τελευταία της. Αυτός ήταν πάντα πάνω. Φών…