Skip to main content

Ημερολόγιον, τ… μαθητ…., Τάξεως ….

Καλημέρα σας παιδιά.

Το σημερινό μας μάθημα έχει τον τίτλο «Zubrowka».
Προφέρεται Ζουμπρόφκα και είναι δύσκολο να το θυμάσαι γι’ αυτό θέλω να προσέξετε ιδιαίτερα το σημερινό μάθημα.
Την άλλη Τετάρτη, 4η και 5η ώρα, θα σας βάλω απροειδοποίητο πρόχειρο διαγώνισμα. Εντάξει; Λοιπόν. Κοίτα μπροστά σου τώρα και ήσυχα.

Χώρα προέλευσης η υπέροχη Πολωνία. Τι είναι αυτή η Zubrowka όμως;
Φυσικά και είναι βότκα. Εξάλλου, οι εφευρέτες της βότκας, και παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα είναι η Πολωνία και ουχί η Ρωσσία. Οι Πολωνοί την προφέρουν σωστά: Ζουμπρούφκα και όχι Ζουμπρόφκα. Το γιατί στην Ελλάδα δεν την προφέρουμε σωστά και αλλάξαμε, κατά το ελληνικό δοκούν, την προφορά της, είναι θέμα παράδοσης.
Από τον προηγούμενο αιώνα, είναι παράδοση να προφέρουμε αλλιώς ότι μας έρχεται από την Πολωνία. Παράδειγμα; Κανείς; Κανείς! Είπα σας θέλω ενεργούς στο μάθημα – ξυπνήστε.

Λοιπόν. Ο αγαπητός Κριστόφ Βαζέχα είναι, ως γνωστόν, Πολωνός. Κάποιοι δε, αναφέρονται σ’ αυτόν ως Χρήστος Βαζέχας. Η αλήθεια είναι ότι 15 χρόνια έκανε καριέρα στην Ελλάδα με άλλο όνομα.
Το όνομά του λοιπόν είναι Kristof Warzycha, που προφέρεται στα πολωνέζικα Κριστόφ Βαρτσούκα. Κάποιοι μελετητές αναφέρουν ως αίτιο τον Παναθηναϊκό στηριζόμενοι στο φαινόμενο Μπουμπλή. – Ησυχία!

Η Zubrowka λοιπόν είναι βότκα. Η βότκα παρασκευάζεται από τι; Από πατάτα, πρωτίστως αλλά πλέον φτιάχνεται από σχεδόν οτιδήποτε. Η συγκεκριμένη βότκα παράγεται από πατάτα αλλά υπόκειται και σε επιπλέον επεξεργασία. Για την ακρίβεια, κατά την διαδικασία του βρασμού, ανακατεύεται με ένα χόρτο, το οποίο φύεται στα λιβάδια που βόσκουν οι βίσωνες της Πολωνίας.
Ναι, έχει η Πολωνία βίσωνες.

Και μάλιστα αναφέρεται ότι είναι «το χόρτο που κατουράει ο Βίσωνας». Το όνομα του χόρτου είναι Hierochloe odorata ή απλώς «το χόρτο του Βίσωνα».
Η παραγωγή της ξεκινάει από τον 16ο αιώνα παρακαλώ, ως σπιτικό παρασκεύασμα μέχρι το 1926 που η εταιρία Polmos, στο Bialystok της Πολωνίας, άρχισε να την παρασκευάζει μαζικά.
Το χόρτο – και κατ’ επέκταση το ποτό – περιέχει μικρή ποσότητα κουμαρίνης η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως τοξική ουσία. Η κουμαρίνη είναι ουσία που συναντάται σε αρκετά φυτά, έχει χαρακτηριστικό άρωμα και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία από το 1882. Επίσης, έχει χρήση στην ιατρική, αλλά εδώ δεν είμαστε ιατρική σχολή – δεν θα σας εξετάσω σε αυτό. Απλά να αναφέρω ότι λόγω κουμαρίνης οι ΗΠΑ την είχαν απαγορεύσει ως «επικίνδυνο ποτό» το 1978 και από το 1999 εισάγεται χωρίς κουμαρίνη και με συνθετικά αρώματα και χρώματα. Καταλάβατε τώρα…
Πάμε στα SOS.
Η Zubrowka σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι – του ουίσκι ας πούμε – αλλά και το κλασικό Τ με τον βαρύ πάτο, της καϊπιρίνια δηλαδή (και όχι τα ψηλά που σερβίρουν τα χάι κωλόμπαρα της Αθήνας). Πρέπει απαραιτήτως να είναι δροσερή, όχι παγωμένη, και δεν αναμειγνύεται με τίποτα! Ο πάγος θα την νερώσει και δεν ενδείκνυται αλλά αν θες σώνει και καλά, βάλε – τι να πω; Μόνο, δοκίμασε λίγο άνευ πάγου και αν επιμένεις βάλε. Προσοχή εδώ – το 99% των μπαρ, έχουν πάγο με αμμωνία για να μην λιώνει γρήγορα και μην κολλάει το ένα παγάκι με το άλλο οπότε youve been warned. Ιδίως αν βλέπεις αυτά τα θαυμαστά κυλινδρικά με την τρύπα, με το ωραίο και στρωτό σχήμα … κλάφτα Χαραλάμπη. Καλύτερα να ρίξεις μέσα πάγο απ’ την απόψυξη του καταψύκτη.
Το μοναδικό συστατικό με το οποίο θα μπορούσε να αναμιχθεί, είναι χυμός πράσινου μήλου. Είναι πραγματικά εκπληκτικός συνδυασμός αλλά αν βρεις τέτοιον χυμό να μου πεις κι εμένα. Κάτι άλλο που αξίζει να δοκιμάσει κανείς – και να κολλήσει άσχημα – είναι το εξής: Σε μεγάλο ποτήρι μαρτίνι, αν δεν έχεις χρησιμοποίησε ένα άλλο αλλά με λεπτό γυαλί, βρέξε το, και πάγωσέ το για λίγο στην κατάψυξη. Βάλε 2/3 Zubrowka από το ψυγείο, αφού πριν έχεις ακουμπήσει στον πάτο του ένα ξερό σύκο!. Το πίνεις αργά, και στο τέλος παθαίνεις σοκ από το σύκο. Δοκίμασέ το.

Και αν πιώ πολύ; Τι μεθύσι κάνει; Ερωτήματα καίρια που προβληματίζουν τον μέσο πότη.
Ησύχασε. Αυτό είναι ακόμα ένα καλό της Zubrowka. Κατά πρώτον, πολύ δύσκολα θα βρεθείς στο πεζοδρόμιο βλέποντας το παρκαρισμένο Zastava μπροστά σου να κάνει burn out με αλλεπάλληλα τετακέ. Δεν πρόκειται για Absolut εδώ. Ούτε για την θρυλική Potemkin (made in Argos – 9euro - Σκλαβενίτης). Οι 40 βαθμοί της δεν έχουν σχέση με τις αντίστοιχες βότκες και ούτε σε στέλνουν να χορέψεις τυρολέζικο βαλς με την λεκάνη. Θα παρομοίαζα τις επιδράσεις της με τα tranquilizing βέλη των φυλών της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Μοιάζουν – οι επιδράσεις – αρκετά με Mezcal. Βαραίνει ελαφρώς επειδή χαλαρώνει ομοιόμορφα το σώμα, ανοίγει το πρόσωπο και η ίριδα, φεύγει η κούραση και ανοίγει το μυαλό. Εξ ου, και η ακατάσχετη φλυαρία που προκαλεί. Με Zubrowka έχουν λυθεί πολλά από τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά ερωτήματα της ανθρωπότητας. Αλλά το άλλο πρωί δεν θυμόταν κανείς την διατύπωση. Φαινόμενα κενού – αμνησίας έχουν παρατηρηθεί αν και σπάνια. Το βασικό αντίδοτο ενάντια στην υπερκατανάλωση είναι ένα καλό 10ωρο στην αγκαλιά του Μορφέα – αν και ούτε όνειρα θα δείτε. Το προσωπικό μου ρεκόρ στην Zubrowka έγινε ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2005 με τον Αντώνη Πανούτσο που εξαφανίστηκαν 2 και κάτι μπουκάλια από τις 10 έως τις 4; 5; 6;. Εγώ ξεκίνησα να πάω σπίτι με τα πόδια και βλέποντας τον Αντώνη να ανεβαίνει στην μηχανή ρώτησα αν θα φτάσει. Η απάντηση ήταν σαφής: «Μ’ αρέσει να ανησυχούν για μένα».

Στο μαγαζί (Waiting for Godot - Κολωνάκι) όταν δούλευα βράδυ, την προωθούσα πολύ και πολύς κόσμος έμαθε την Zubrowka από μένα – οι Πολωνοί (ή οι Λευκορώσοι) μου χρωστάνε ποσοστά. Όταν έβγαζα φουρνιά σφηνάκια ήταν με Zubrowka. Ρωτούσαν τι είναι πριν την πιούν. Έλεγα αδιάφορα – η καλύτερη βότκα. Μετά ρωτούσαν «πως την είπες;». Σαν σφηνάκι, την έδινα ενίοτε με μία φέτα lime. Lime αυστηρά - όχι λεμόνι! Κοπανάς το lime, γίνεται η μούρη σου στυμμένο σφουγγαρόπανο από την ξινίλα, κοπανάς το σφηνάκι και βρίσκεις ξανά την φώτιση.

Η Zubrowka δεν είχε το promotion που είχαν κάτι αηδίες τύπου Ursus, Absolut και Stoli (η ουκρανέζικη είναι καλή, αλλά κυκλοφορεί περισσότερο η ιρλανδέζικη version).
Αυτό έχει αποτέλεσμα η τιμή της να είναι χαμηλότερη. Κοστίζει 15 – 17 ευρώ από κάβα. Δεν θα την βρείτε εύκολα αλλά αξίζει να ψάξετε.
Τα τελευταία νέα ήταν κεραυνός εν αιθρία! Η Zubro κόπηκε! Δεν την φέρνει πια κανείς!
Με κυρίευσε τρόμος. Έψαξα, έκανα τηλεφωνήματα, βγήκα στην πιάτσα και έμαθα την αλήθεια: Άλλαξε ο εισαγωγέας. Ok. Ήρθε η καρδιά μου στη θέση της. Μόνο που άλλαξε η συσκευασία, έγινε πιο «ωραίο» το μπουκάλι και έχει πλαστικό φελό αντί για απλό βιδωτό πώμα. Την δοκίμασα, αλλά είχα ήδη πιεί ένα λιμάνι gin και δεν έχω τεκμηριωμένη άποψη αν είναι «άλλη» - θα επανέλθω με test drink&drive. Χθες ο καβάς μου βγήκε και μου φώναζε στο πεζοδρόμιο: Μου είχε φυλάξει το τελευταίο παλιό μπουκάλι Zubrowka που κυκλοφορεί. Το πήρα, βαθιά συγκινημένος και το φυλάω εδώ αφού χτες βράδυ του πήρα 2 ποτά.
Αυτά για σήμερα.
Απορίες;
Κανείς;
Καλά άντε βγείτε για διάλειμμα.

Comments

πόσο κάπνισες από αυτό το Hierochloe odorata για να κάνεις τέτοιο ποστ;;; Ψόφησα στο γέλιο γαμώτο!
κυρία, κυρία, κυρία...!

μόνη σας θα το πιείτε το τελευταίο μπουκάλι;
Χυμό πράσινου μήλου έχει το Σουπλίν -κάνει;

Πάντως, όταν ψοφήσεις με το καλό (γιατί εσύ θα ψοφήσεις πρώτος κι ας είμαι εγώ μεγαλύτερος), από τη Ζουμπρόφκα θα σε θυμάμαι.

Υ.Γ.: Μέχρι Τετάρτη βράδυ δίνω διορία στο μπουκάλι σου -μετά κλάψτο. Δε λέει να πάμε ξενέρωτοι στη συναυλία -είναι και ευγενείς τα παιδιά και θα μας παραξηγήσουν!
..::DeUCeD::.. said…
μιας που φαινεστε ειδικός θα ήθελα να κάνω μια τεχνική ερώτηση:

τι θα συμβεί στη περίπτωση zubrowka σλαμμερ σε νεροπότηρο χτυπημένο με χαρτομάντηλο mannex ?

γνωρίζω πως θα με κατατάξετε στους ιερόσυλους αλλά, ξέρετε, οι παλιές συνήθειες...
Godot said…
Στομαχη - το παίρνω σε υγρή μορφή.
Και γω όταν το παίρνω ψοφάω στο γέλιο. Έχω και καθρέφτη κοντά, καταλαβαίνεις...

Λύκε - jamais. Την Τετάρτη θα στραγγίξει. Αλλά εσείς θα είστε μακρυα....

ΜΒ - Κάνει αλλά αν έχεις παρατηρήσει, ούτε Σουπλίν δεν βρίσκεις. Καζολίν με αρκουδάκι το πολύ!

Deuced - Θα σας κατέτασσα στους ιερόσυλους αν δεν χρησιμοποιούσατε μαντηλάκι mannex. Αν είναι με mannex, χαλάλι σας. Είναι και η παράδοση, έχουμε κι ένα Πολυτεχνείο από πίσω μας, κλπ κλπ.... κομμάτια να γίνει.

Popular posts from this blog

Η Ασύμμετρη Ελαφρότητα του Είναι.

Ο Βύρων ο ΙΙΙ ο Πυρπολιορκητής μίλησε σήμερα για τον "Στρατηγό Άνεμο" και προς στιγμήν νόμιζα ότι ξανάρχισε η Λάμψη. Προσωπικά μέσω του Βύρωνα μόνο θα μπορούσα να ξεπεράσω τον Στάθη Θεοχάρη.

Πες μου τώρα κάτι εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει.
Ο οδηγός του πρωθυπουργού Θ. Ρουσσόπουλος τί δουλειά έχει σε προεκλογική περίοδο να κάνει εξαγγελίες μέτρων (όταν λέμε μέτρα εννοούμε ευρώπουλα ελεημοσύνης και 4 dvd δώρο) και δεν είναι στην θέση του ο υπηρεσιακός υπουργός;
Όταν λέω οδηγός, δεν εννοώ ότι οδηγεί το αμάξι του... όχι.
Οδηγεί τον ίδιο και οδηγεί και την χώρα.
Τον ντύνει με αμπέχωνα μες το κατακαλόκαιρο και τον πηγαίνει βόλτα στο Πεντάγωνο , τον συμβουλεύει πόσο να πονέσει η ψυχή του, ποιά μάσκα ταιριάζει με το φόντο του πλάνου, ενώ ο Βύρων ο ΙΙΙ ο Αγγαρευόμενος αποκαλύπτει ασύμμετρες απειλές εναντίον της Πατρίδος.
Ο Θόδωρος, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση των Θόδωρων (βλέπε τον Θόδωρο του Καραμανλή του μεγάλου, τον Τσουκάτο του Σημίτη, κλπ) τελικά θα κατέβει στο …

5. Κινητή Άμμος.

1. Ντεσπεράντος με στραβό καλαμάκι.
2. Ένα Βελούδινο Πρωϊνό. 3. Όλα Τα Όμορφα, Άλογα.
4. I'm in parties
Ο Μπερτόδουλος, τα έφτιαξε με τη χοντρή!.
Αυτό κι αν είναι είδηση. Θα μου μείνει αιώνια απορία πώς συννενοήθηκαν για κάτι τέτοιο. Τι έγινε εκείνο το βράδυ στης χοντρής Στέλλας. Ή Αλεξάνδρα την έλεγαν; Η Μάρα με εμένα ήταν η φυσική κατάληξη των πραγμάτων αλλά το παρελθόν μας ήταν κλειδωμένο. Τίποτα δεν έμπαινε εκεί. Μπετόν αρμέ. Όλοι ανακουφίστηκαν με το happy end του έργου μας, την συλληπηθήκαν για τον χαμό του Φίφη - ποιός χέστηκε, και ο προβολέας γύρισε τελικά στον Μπερτόδουλο και την μόνη φορά που τον βλέπαμε με γυναίκα. Την προηγούμενη φορά, τον είχε συνοδεύσει ο πατέρας του. Συνοδός. Μία στο στρατόπεδο και μερικές στο σπίτι.Έτσι τον έκανε άντρα. Χωρίς κόπο. Άνεσις. Η χοντρή έμεινε έγκυος από έναν Κώστα που μου είχε φτιάξει κάποτε τη μηχανή στο Νέο Κόσμο, και θεώρησε έξυπνο να το φορτώσει στον Μπερτόδουλο, που του άλλαξε η ζωή σε δεκαπέντε δεύτερα και αποφάσισε ακαριαία να πεί ν…

3. Όλα Τα Όμορφα, Άλογα.

1. Ντεσπεράντος με στραβό καλαμάκι.
2. Ένα Βελούδινο Πρωϊνό.

Ήταν 6.30 και το ράδιο έλεγε ειδήσεις. Το έκλεισα φοβούμενος μη μας ακούσω κι εμάς εκεί. Το παλιό πικάπ είχε ένα δίσκο πάνω, ξεχασμένο ποιός ξέρει από πότε. Όλη μου την περιέργεια την έριξα εκεί για να μη σκοντάψει πάνω της. Σήκωσα το παλιό καπάκι που κόλαγε, πάτησα το παλιό φιλντισένιο κουμπί και έβαλα τη βελόνα πάνω. Το μπλέ κέντρο με τα μαύρα γράμματα άρχισε να γυρνάει. Ξέχασα πως διαβάζουν δίσκο που γυρνάει αλλά το Anita O'Day ήταν εμφανές μέχρι οι στροφές να γίνουν 78. Οι τρομπέτες έπαιξαν τη σύντομη εισαγωγή και άρχισε η παλιά κυρία - αν και λεπτή - να τραγουδάει.
...His wife then draped herself in black / That showed her figure fine / Then she cussed him out / The two-faced guy / No insurance could she find! / And her tears flowed like wine / Yes her tears flowed like wine.....
Η Μάρα γύρισε ήρεμα κοίταζε το πικαπ και τα μάτια της γέμισαν εικόνες.
-Αυτό άκουγε η μαμά μου στα τελευταία της. Αυτός ήταν πάντα πάνω. Φών…