Skip to main content

O Μάρκο που γνώρισα κάποτεΟ Μάρκο είναι Ρώσος.
Τον γνώρισα σερβίροντάς τον, σε καθημερινή βάση πριν από χρόνια.
Ψηλός, δεμένος, με αυτή την φαινομενικά ψυχρότητα των Ρώσων. Δούλευε στην Ελλάδα ως ελαιοχρωματιστής. Ήσυχος, ήρεμος και σπανιότερα χαμογελαστός.
Τον συμπάθησα αμέσως, όχι γιατί είναι επαναστατικό να συμπαθείς τα συντρόφια, αλλά μου θύμιζε υποσυνείδητα τον Τιτόφ, τον διπλανό μου στο δημοτικό, επίσης Ρώσο.
Κάποιο μεσημέρι προς απόγευμα αράξαμε σ’ ένα τραπέζι στη λιακάδα με το Μάρκο και αρχίσαμε τις μπύρες. Μιλήσαμε για πολλά και ρώτησα πότε ήρθαν οι δικοί του απ’ τη Ρωσία. Δεν ήρθαν.
Ο Μάρκο ήταν λοχαγός των ειδικών δυνάμεων του Κόκκινου Στρατού. Αυτό έχει πολλαπλές σημασίες. Όταν οι Ρώσοι την πέσαν στους Τσετσένους, έστησαν ατέλειωτο πυροβολικό μέχρι εκεί που πάει το μάτι σου έξω από το Γκρόζνι με διαταγή να το ισοπεδώσουν. Να μην μείνει πέτρα στην πέτρα.
Μιλάμε για πόλη ολόκληρη στην οποία δεν έχει προηγηθεί εκκένωση αμάχων. Έτσι. Ξερά μια μέρα αρχίζει άπειρο πυροβολικό να βαράει. «Η αγορά του Γκρόζνι» είχε γίνει το θέμα σοκ των ΜΜΕ. Μια μέρα στην αγορά κατέληξε με ανθρώπινα μέλη στα καφάσια. Δεν ήταν τυχαίο το σχέδιο. Πως αλλιώς να κατακτήσεις το Γκρόζνι;
Οι Τσετσένοι δεν είναι παίξε γέλασε. Είναι σαν να ντύνεις στο χακί παιδιά των Βορείων Προαστείων και να τους στέλνεις να κατακτήσουν την Κρήτη. Έχεις εγγυημένο το Blood Bath. Κάποιοι το αντάρτικο και τον ανορθόδοξο πόλεμο τον έχουν στο DNA και κανείς τακτικός στρατός – σε επίπεδο σώματος πεζικού – δεν έχει ελπίδα. Βλέπε αμερικάνικη σφαλιάρα στο Μογκαντίσου.

Μετά το χαλάζι του πυροβολικού, οι ειδικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη με διαταγή να shoot to kill οτιδήποτε κινείται.
Την επομένη, ο Μάρκο και μερικοί άλλοι βρέθηκαν στο τίποτα να περπατάνε. Δεν άντεξαν άλλο να είναι μέρος της σφαγής και με χίλιες δυο περιπέτειες αγωνίστηκαν να βγουν από τον εφιάλτη. Δεν είναι τόσο απλό να είσαι λιποτάκτης του Κόκκινου Στρατού. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν. Έμειναν στο πουθενά.
Οι άλλοι, μιλάνε πλέον για αυτό μόνο πιωμένοι και όταν οι εικόνες επανέρχονται τους πιάνει ένα κλάμα που μόνο οι πραγματικά μεγάλοι άντρες μπορούν να βγάλουν.

Comments

mmg said…
sixla e?
mponzour mongodot.
paw na xwnepsw ton tsetseno
Καλησπέρα Godot.Πολύ ωραίο κείμενο για μια ακόμα φορά.

Popular posts from this blog

Ημερολόγιο Μακάριναξερα

Μο να σου παίξω μια στην τσεφαλή, τσε ετσά μη με ξανοίζεις!
Μούσκαρε!
Μέσα θε να με πας; Ε, Νά μου!Ωραία χρονική στιγμή δεν "έτυχε" το επεισοδιο στα Ζωνιανά;
Με την εξωτερική πολιτική να χάνει με 4-0 στο 15',
Με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας και την "αναγέννηση" άντε πόρτας,
Με το ασφαλιστικό να σχεδιάζεται σαν tatoo στην πλάτη μας (με κοπίδι),
Με την Βουλή να είναι μπάχαλο,
Με την τροπολογία που δίνει εκτάκτως (ξανά) 900 εκατομμύρια ευρώ στους δικαστικούς (χτες βράδυ ξανα-πέρασε αυτό - ενώ εσύ κοιμόσουν).
Με την ΝΔ να προσπαθεί να δέσει τα κορδόνια της,
Με το πετρέλαιο λίιιιγο πριν τα 100.

"Έτυχε" κι αυτό:
Να πάνε οι μπάτσοι - χωρίς ούτε οι ίδιοι να το ξέρουν - στα Ζωνιανά ("αυτοί" το ήξεραν όμως) και να φεύγουν κάι κάι κάι....
(Μουσικό Διάλειμμα: είσαι σκέτο παρακράτος (δις), και προβοκατόρισσαααα, για αυτό σε χωρισααααααα.....)
η κυβέρνηση να βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο στέλνοντας καμια 200αριά Μπρους Γουίλλις στην περιοχή - σε ζωνταν…

5. Κινητή Άμμος.

1. Ντεσπεράντος με στραβό καλαμάκι.
2. Ένα Βελούδινο Πρωϊνό. 3. Όλα Τα Όμορφα, Άλογα.
4. I'm in parties
Ο Μπερτόδουλος, τα έφτιαξε με τη χοντρή!.
Αυτό κι αν είναι είδηση. Θα μου μείνει αιώνια απορία πώς συννενοήθηκαν για κάτι τέτοιο. Τι έγινε εκείνο το βράδυ στης χοντρής Στέλλας. Ή Αλεξάνδρα την έλεγαν; Η Μάρα με εμένα ήταν η φυσική κατάληξη των πραγμάτων αλλά το παρελθόν μας ήταν κλειδωμένο. Τίποτα δεν έμπαινε εκεί. Μπετόν αρμέ. Όλοι ανακουφίστηκαν με το happy end του έργου μας, την συλληπηθήκαν για τον χαμό του Φίφη - ποιός χέστηκε, και ο προβολέας γύρισε τελικά στον Μπερτόδουλο και την μόνη φορά που τον βλέπαμε με γυναίκα. Την προηγούμενη φορά, τον είχε συνοδεύσει ο πατέρας του. Συνοδός. Μία στο στρατόπεδο και μερικές στο σπίτι.Έτσι τον έκανε άντρα. Χωρίς κόπο. Άνεσις. Η χοντρή έμεινε έγκυος από έναν Κώστα που μου είχε φτιάξει κάποτε τη μηχανή στο Νέο Κόσμο, και θεώρησε έξυπνο να το φορτώσει στον Μπερτόδουλο, που του άλλαξε η ζωή σε δεκαπέντε δεύτερα και αποφάσισε ακαριαία να πεί ν…

3. Όλα Τα Όμορφα, Άλογα.

1. Ντεσπεράντος με στραβό καλαμάκι.
2. Ένα Βελούδινο Πρωϊνό.

Ήταν 6.30 και το ράδιο έλεγε ειδήσεις. Το έκλεισα φοβούμενος μη μας ακούσω κι εμάς εκεί. Το παλιό πικάπ είχε ένα δίσκο πάνω, ξεχασμένο ποιός ξέρει από πότε. Όλη μου την περιέργεια την έριξα εκεί για να μη σκοντάψει πάνω της. Σήκωσα το παλιό καπάκι που κόλαγε, πάτησα το παλιό φιλντισένιο κουμπί και έβαλα τη βελόνα πάνω. Το μπλέ κέντρο με τα μαύρα γράμματα άρχισε να γυρνάει. Ξέχασα πως διαβάζουν δίσκο που γυρνάει αλλά το Anita O'Day ήταν εμφανές μέχρι οι στροφές να γίνουν 78. Οι τρομπέτες έπαιξαν τη σύντομη εισαγωγή και άρχισε η παλιά κυρία - αν και λεπτή - να τραγουδάει.
...His wife then draped herself in black / That showed her figure fine / Then she cussed him out / The two-faced guy / No insurance could she find! / And her tears flowed like wine / Yes her tears flowed like wine.....
Η Μάρα γύρισε ήρεμα κοίταζε το πικαπ και τα μάτια της γέμισαν εικόνες.
-Αυτό άκουγε η μαμά μου στα τελευταία της. Αυτός ήταν πάντα πάνω. Φών…