Skip to main content

Οι ήρωες και οι παντόφλες τους.

Διάβασα το άρθρο υπό του γνωστού αντιφρονούντα ΜΒ και επροβληματίσθην δια την παραχάραξη της Ιστορίας και του Πέους του 40. Ακόμη κι αυτός όμως, δεν ημπόρεσε να μην μνημονεύσει τους αγωνιστάς αυτού του τόπου. Όπως του Ταγματάρχη-Ιερέος Παπαμιχαήλ Δημητρίου, που ζώστηκε τις σφαίρες πάνω από το ράσο, του Ανθυπασπιστή και Αρχικελευστή Καζάκου Κωνσταντίνου.
Βεβαίως λείπει μία σειρά ονομάτων όπως για παράδειγμα, του Υπολοχαγού Πεζικού Νατάσσα, και του φιλέλληνα Εγγλέζου Αρχιλοχία Darling.
Κάπου εδώ πρέπει να παρέμβω και να μνημονεύσω την τεράστια προσφορά στον Aγώνα για την απελευθέρωση από τον ζυγό του Άξονα του Κακού, κατά τα χρόνια του Β’ ΠΠ και της ναζιστικής κατοχής, ενός ανθρώπου που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.
Ενός καθαρού και γνήσιου ελληνικού Ήρωα, συνεχιστή της ελληνικής λεβεντιάς, που στο άκουσμα του ονόματός του, κι αυτός ο ίδιος ο Χίτλερ είχε μνημονεύσει σε ένα meeting με τον Ρόμελ.

Του Λοχαγού, του Πλοιάρχου, του Πιλότου, του Αγγελιοφόρου, του Πυροβολητού, αλλά και του Ανδρός, της γνήσιας ελληνικής Ψυχής:

Του Κώστα Πρέκα που ο δόλιος ΜΒ τεχνιέντως απεσώβησε.
Ο Κώστας Πρέκας, γεννηθείς περίπου το 1419, έλαβε μέρος κάθε φορά που η Ελλάς εκινδύνεψε και εις όλας τας περιστάσεις ήτο παρών στην πρώτη γραμμή. Έδωσε το αίμα του και το σπέρμα του γι αυτόν τον τόπο, πάνω από 749 φορές, υπό τας διαταγάς του αειμνήστου και αλήστου μνήμης Στρατάρχου Τζέημς Πάρις.
Πολέμησε και κατατρόπωσε διαδοχικά Γερμανούς, Αιγυπτίους, Τούρκους, Ιταλούς, Σαουδάραβες, Πυγμαίους, Σκωτσέζους, Μάγιας, Ολμέκας, Νεοζηλανδούς (με τα τάγματα Αρνιών), Ινδούς, Μάου Μάου, Τσίου Τσίου, και τα φονικά Κοάλα.

Όλα αυτά, για να μπορούμε τώρα εμείς να γράφομε ελεύθεροι στην γη μας, να κολυμπάμε ελεύθεροι στις θάλασσές μας, να πετάμε ελεύθερα στον καταγάλανο ελληνικό ουρανό (Αυτό έπεσε).

Ο ΜΒ αναφέρεται υποτιμητικά εις τον Ιωάννην Μεταξά. Είναι γνωστό και υπάρχει και η μαρτυρία του Άγγελου Αντωνόπουλου καταγεγραμμένη, ότι ο Μεταξάς, παρέθετε δεξίωση εκείνο το βράδυ, παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, και όταν ο Ιταλός πρέσβης του ζήτησε να τον φιλοξενήσει εις το νέον του εξοχικό μαζί με την οικογένειά του την επόμενη σεζόν, εκείνος εσηκώθη, και με προτεταμένα στήθη είπε: «ΌΧΙ. Δεν θα έχει τελειώσει ακόμη το σοβάντισμα. Όλα τα μαστόρια που έχω δυστυχώς μου βγαίνουν κομμουνισταί και θα αργήσει να τελειώσει». Ο Ιταλός που το εξέλαβε ως φθηνή δικαιολογία, καθότι αι κομμουνισταί είχαν απομακρυνθεί, εξεμάνη, απεχώρησε μετά της πικραμένης συζύγου του και η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή.

Γράφει επίσης τί κερδίσαμε από αυτόν τον πόλεμο. Μα τί άλλο από την τιμητικότερη θέση, την χρυσή, πύρινη σελίδα δόξης και τιμής εις το βιβλίο της Ιστορίας. Εμείς – και μόνον εμείς – καθυστερήσαμε την προέλαση των Γερμανών ουτως ώστε αυτοί να βρουν μπροστά τους τον Ρωσσικό χειμώνα. Καθυστερήσαμε τον Ρόμελ ο οποίος συγκάηκε εις την Βόρειο Αφρική, και έδωσε χρόνο στους Συμμάχους να τον αποκρούσουν. Κερδίσαμε την ρήση του Τσώρτσιλ πως οι ήρωες πολεμάν σαν Έλληνες. Κερδίσαμε τόση δόξα και τιμή όση κανείς άλλος και γι’ αυτό μπορούμε να περπατάμε περήφανοι με το λοφίο ψηλά.

Κερδίσαμε ακριβώς όσα και με την επανάσταση του 1821. Τόσα ακριβώς και περισσότερα. Όλα τα χρωστάμε εις την εμπνευσμένη ελληνική ηγεσία και τις κυβερνήσεις των Συμμάχων στις οποίες θα πρέπει για ακόμη μία φορά, να πούμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

Κι ακόμη κερδίζουμε.....


ΥΓ.
Τί κρίμα που η μία μου γιαγιά θυμόταν την μάχη της Κρήτης και πίστευε ότι αυτή σταμάτησε τον Χίτλερ και θα άλλαζε ο κόσμος πια...
Τί κρίμα που η άλλη μου γιαγιά έφαγε το ξύλο της ζωής της στα 6 της όταν χύμηξε στα σκουπίδια να φάει ένα βραστό καρότο τον χειμώνα του '41, ενώ οι μαυραγορίτες αγωνιστές γελάγανε στη γωνία...
Τι κρίμα που η εκδρομή του προπάππου μου στο Μαουτχάουζεν δεν ήταν πρώτη θέση...
Άσε... μην αρχίσω.
Εξάλλου απελευθερωθήκαμε....

ΥΓ2.
Το Σάξενχάουζεν και το Μπούχενβαλντ μέχρι το '50 δούλευαν βέβαια υπό νέα διεύθυνση και οι ομοφυλόφυλοι ποτέ δεν απελευθερώθηκαν αλλά έμειναν να εκτίσουν την ποινή τους βάσει προναζιστικού νόμου...

ΥΓ3.
Η μπάντα που έπαιξε στο Live in Berlin του Waters, στην 1η επέτειο της κατάρρευσης του τείχους του Βερολίνου στην Postdamerplatz ήταν στρατιωτική. Του τελευταίου σοβιετικού στρατοπέδου στην Γερμανία. Δεν ήξεραν τί συνέβη.

ΥΓ4.
Το Brazil ποιός δεν το έχει δει;

Comments

roidis said…
ο σαρκασμός δεν βλάπτει καθόλου, μα καθόλου.

μόνον αυτόν απολαμβάνουμε πια.
Και ας μην ξεχνάμε και τα μελίρρυτα γνωμικά του πάνσοφου Κ.Πρέκα, την σοφία που αποκόμισε μέσα από τις αιώνιες μάχες εναντίον του κακού...
"μαλλί μπαμπάκι, ψωλή φαρμάκι"
Ζητώ ταπεινά συγνώμη. Θεώρησα πως με την αναφορά του "Οχυρού Ρούπελ" κάλυψα το θέμα Πρέκας. Αλλά έκανα λάθος. Δεν καλύπτεται έτσι στα πεταχτά ο γιγάντιος γίγαντας, ο τιτάνιος τιτάνας. Δεν καλύπτεται έτσι απλά το δράμα του ανθρώπου του οποίου η αδελφή ερωτεύτηκε τον κατακτητή ενώ αυτός ήταν πλωτάρχης στον Παπανικολή.
Άσε που ξέχασα τον μέγα Γιάννη Κατράνη. Νροπή μου! Κι ευχαριστώ κουμπάρε που με επανέφερες στην αταξία.
Bitch Girl said…
τη Σουλιώτισσα ηρωίδα Κάτια Δανδουλάκη δεν την αναφέρει ποτέ κανείς...ντροπή και αίσχος...
pastaflora said…
Για την υπολοχαγό Νατάσσα, την ηρωίδα της ντεκαπάζ, ούτε μια κουβέντα;
Και ο Χρήστος Πολίτης; Ο Πέτρος Φυσσούν;...ούπς...αυτοί υπηρέτησαν στα SS...λάθος, πείτε πως δεν μίλησα...
numb_jg said…
O Πρέκας, ο Πάρις, η κινηματογραφική προπαγάνδα επί χούντας, THE HORROR- THE HORROR
marquee de mud said…
τιμη και σε εκεινον τον ισπανο ή κατι τετοιο που ειχε κρυψει την χειροβομβιδα στην τσανακα με το κρασι και τους μακαλεψε ο μακελελες. ο πατερας του χρηστου πολιτη ντε! γιατι γελαει καλυτερα οποιος γελαει πιωμενος παλιοφριτζιδες!!!!!

godot θενξ για το καπελο. εκεινο του πηγουνι εβγαζε ματια. αν και δεν θα το κανες για μενα. λεμε τωρα.
Godot said…
Κουμπάρε ο ήρως, ο αγωνιστής, ο καλλιτέχνης, ο άνθρωπος, Πρέκας δεν καλύπτεται έτσι.
Τώρα για τον Γιάννη Κατράνη... λυπάμαι πολύ για την παιδεία σου, αλλά έτσι είναι η νέα γενιά. Αχάριστη.

BGirl: Έχεις απόλυτο δίκιο. Για να μην ξεχνάμε και την τεράστια σημασία του ασθενούς φύλου στον αγώνα.

PFlora: Την είπαμε. Την είπαμε!
Δεν διαβάζεις προσεκτικά μου φαίνεται. Την Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου.

Λύκε: Και οι δύο όμως τελικά απαρνήθηκαν το Ράιχ, βοήθησαν στον αγώνα και παντρέυτηκαν και την Δανδουλάκη αν θυμάμαι καλά.

Numb: Προπαγάνδα... Χούντα... τς τς τς... τι εκφράσεις ντεμοντέ είν αυτές. Απλά οι γιατροί πληροφορούσαν τους ασθενείς.

DMiT: Καλημέρα και σε σας!
Τα ερωτικά βλέμματα που ρίχνανε οι ήρωές κάτω από τον γερμανοιταλικό ζυγό πάντως είναι αξεπέραστα. Έξοχα!
Godot said…
MdMud: Για σένα το κανα ρε παλιόπαιδο. Και τον άλλον τον Atron. Ε αμα χάσω και 2 αναγνώστες, πέφτω 50%. Ενώ τώρα...
δε θα φτάσω όμως κάποτε τα 100.000 φύλλα; Σαν την Ελευθεροτυπία; Θα σας γράφω όλους. Κι εσάς και τα παράπονά σας.

Κολοκύθι:
- Θα σε περιμένω.
- θα γυρίσω. Μαζί με τη Λευτεριά.
- Η Παναγιά να οδηγεί το χέρι σου. Να, πάρε και το φυλαχτό του πατέρα.
(φιλί απότομο που σπάει τα μπροστινά δόντια και των δύο).
Φιλί 20'' - CUT.
Λίτσα said…
Σας βγάζω το καπέλο, αγαπητέ (ναι, αυτό ακριβώς το καπέλο).

Popular posts from this blog

Ημερολόγιο Μακάριναξερα

Μο να σου παίξω μια στην τσεφαλή, τσε ετσά μη με ξανοίζεις!
Μούσκαρε!
Μέσα θε να με πας; Ε, Νά μου!Ωραία χρονική στιγμή δεν "έτυχε" το επεισοδιο στα Ζωνιανά;
Με την εξωτερική πολιτική να χάνει με 4-0 στο 15',
Με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας και την "αναγέννηση" άντε πόρτας,
Με το ασφαλιστικό να σχεδιάζεται σαν tatoo στην πλάτη μας (με κοπίδι),
Με την Βουλή να είναι μπάχαλο,
Με την τροπολογία που δίνει εκτάκτως (ξανά) 900 εκατομμύρια ευρώ στους δικαστικούς (χτες βράδυ ξανα-πέρασε αυτό - ενώ εσύ κοιμόσουν).
Με την ΝΔ να προσπαθεί να δέσει τα κορδόνια της,
Με το πετρέλαιο λίιιιγο πριν τα 100.

"Έτυχε" κι αυτό:
Να πάνε οι μπάτσοι - χωρίς ούτε οι ίδιοι να το ξέρουν - στα Ζωνιανά ("αυτοί" το ήξεραν όμως) και να φεύγουν κάι κάι κάι....
(Μουσικό Διάλειμμα: είσαι σκέτο παρακράτος (δις), και προβοκατόρισσαααα, για αυτό σε χωρισααααααα.....)
η κυβέρνηση να βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο στέλνοντας καμια 200αριά Μπρους Γουίλλις στην περιοχή - σε ζωνταν…

5. Κινητή Άμμος.

1. Ντεσπεράντος με στραβό καλαμάκι.
2. Ένα Βελούδινο Πρωϊνό. 3. Όλα Τα Όμορφα, Άλογα.
4. I'm in parties
Ο Μπερτόδουλος, τα έφτιαξε με τη χοντρή!.
Αυτό κι αν είναι είδηση. Θα μου μείνει αιώνια απορία πώς συννενοήθηκαν για κάτι τέτοιο. Τι έγινε εκείνο το βράδυ στης χοντρής Στέλλας. Ή Αλεξάνδρα την έλεγαν; Η Μάρα με εμένα ήταν η φυσική κατάληξη των πραγμάτων αλλά το παρελθόν μας ήταν κλειδωμένο. Τίποτα δεν έμπαινε εκεί. Μπετόν αρμέ. Όλοι ανακουφίστηκαν με το happy end του έργου μας, την συλληπηθήκαν για τον χαμό του Φίφη - ποιός χέστηκε, και ο προβολέας γύρισε τελικά στον Μπερτόδουλο και την μόνη φορά που τον βλέπαμε με γυναίκα. Την προηγούμενη φορά, τον είχε συνοδεύσει ο πατέρας του. Συνοδός. Μία στο στρατόπεδο και μερικές στο σπίτι.Έτσι τον έκανε άντρα. Χωρίς κόπο. Άνεσις. Η χοντρή έμεινε έγκυος από έναν Κώστα που μου είχε φτιάξει κάποτε τη μηχανή στο Νέο Κόσμο, και θεώρησε έξυπνο να το φορτώσει στον Μπερτόδουλο, που του άλλαξε η ζωή σε δεκαπέντε δεύτερα και αποφάσισε ακαριαία να πεί ν…

3. Όλα Τα Όμορφα, Άλογα.

1. Ντεσπεράντος με στραβό καλαμάκι.
2. Ένα Βελούδινο Πρωϊνό.

Ήταν 6.30 και το ράδιο έλεγε ειδήσεις. Το έκλεισα φοβούμενος μη μας ακούσω κι εμάς εκεί. Το παλιό πικάπ είχε ένα δίσκο πάνω, ξεχασμένο ποιός ξέρει από πότε. Όλη μου την περιέργεια την έριξα εκεί για να μη σκοντάψει πάνω της. Σήκωσα το παλιό καπάκι που κόλαγε, πάτησα το παλιό φιλντισένιο κουμπί και έβαλα τη βελόνα πάνω. Το μπλέ κέντρο με τα μαύρα γράμματα άρχισε να γυρνάει. Ξέχασα πως διαβάζουν δίσκο που γυρνάει αλλά το Anita O'Day ήταν εμφανές μέχρι οι στροφές να γίνουν 78. Οι τρομπέτες έπαιξαν τη σύντομη εισαγωγή και άρχισε η παλιά κυρία - αν και λεπτή - να τραγουδάει.
...His wife then draped herself in black / That showed her figure fine / Then she cussed him out / The two-faced guy / No insurance could she find! / And her tears flowed like wine / Yes her tears flowed like wine.....
Η Μάρα γύρισε ήρεμα κοίταζε το πικαπ και τα μάτια της γέμισαν εικόνες.
-Αυτό άκουγε η μαμά μου στα τελευταία της. Αυτός ήταν πάντα πάνω. Φών…